AKCE: 19. 9. 2024, 9:00–20:00

Konference Cesty jídla

Mezinárodní konference zaměřená na dobové zákulisí přípravy pokrmů, jejich servírování a stolování a využití těchto poznatků v muzejní a památkové prezentaci.

Konference Cesty jídla
Datum konání: 19. 9. 2024, 9:00–20:00
Místo konání: NZM Kačina – Svatý Mikuláš 51, Kutná Hora

Národní zemědělské muzeum vás zve na mezinárodní konferenci, která se zaměří na zákulisí přípravy pokrmů, jejich servírování a stolování, a to na příkladu šlechtického sídla, zámku Kačina a jeho majitelů, hraběcí rodiny Chotků. Odborníky budou prezentovány soudobé snahy o rekonstrukci takového zážitku, jakým slavnostní stolování šlechtické společnosti beze sporu bylo. V průběhu konferenčního programu organizátoři připraví rekonstrukci slavnostního tabule inspirované skutečnými jídelníčky z 19. století. Dalším zážitkem bude ukázka přípravy historických zmrzlin a sorbetů a to dle dobových receptur a za použití starožitného vybavení.

V rámci konference vystoupí odborníci na téma kulinárních tradic a šlechtické společnosti. Role hlavního řečníka se ujme Ivan Day, mezinárodně uznávaný historik jídla, který se rekonstrukcím historických pokrmů věnuje několik desetiletí, a je autorem blogu Food History Jottings.

Jako součást zpoplatněného navazujícího programu budou mít účastníci konference možnost stát se hosty slavnostního buffet-dinner inspirovaného skutečnými historickými jídelníčky hraběcí rodiny Chotků.

Program konference

Přihlašovací formulář

Více informací zde.

Zdroj: nzm.cz