Publikováno: 18. 3. 2022

Vzdělávací projekt Smart Food má za cíl děti odnaučit plýtvat potravinami

Nový vzdělávací projekt se zaměřuje na zlepšení povědomí dětí o spotřebě jídla.

@prazskyinovacniinstitut.cz

Začátkem letošního roku schválilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy Strategii Prahy pro přechod na cirkulární ekonomiku. Tím se město přihlásilo k postupnému snižování ekologické a uhlíkové stopy a k oběhovému hospodářství. Téma redukce plýtvání jídlem představuje jeden z cílů cirkulární strategie. 

Podle Pražského inovačního institutu končí až třetina v Evropě vyrobených potravin jako odpad, přičemž při zajištění jídla vzniká přibližně třetina celosvětových emisí skleníkových plynů. Navíc přes 50% dospělých Evropanů trpí nadváhou, nejen proto je téma nakládání s potravinami v posledních letech velmi aktuální. Evropská města, jako je Milán, Londýn, Barcelona či Paříž už problematiku plýtvání potravinami řeší, nyní se k nim přidává i Praha.

Koncem roku 2022 nabídne projekt Smart food základním školám interaktivní výuková média a vzdělávací videa, dostupná na nové multimediální platformě Futurebooks. Cílem projektu je otevřít veřejnou debatu o spotřebě potravin, která by měla vést k nižší spotřebě jídla. Vzdělávací materiály vycházejí z rozsáhlého výzkumu Mendelovy univerzity v Brně, která už třetím rokem eviduje množství potravin vyskytující se v brněnském komunálním odpadu. Dostupné poznatky o plýtvání potravinami v českém prostředí využijí autoři k tomu, aby žákům přiblížili specifika českých domácností. Zahrnuty budou oblasti od nákupu a zpracování až po skladování a konzumaci. Učební materiály by měly být testovány na pěti pražských základních školách, poté se nabídnou školám po celé republice.

Projekt Smart Food autorsky zaštiťuje PedF UK, Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU), Pražský inovační institut a hlavní město Praha.

Více informací o projektu Smart Food: zde.

Zdroj: praha.eu