Publikováno: 10. 2. 2023

Modern in the Making: MoMA and the Modern Experiment 1929–1949

Publikace představuje první dvě desetiletí newyorského Museum of Modern Art, které bylo průkopníkem ve sbírání a prezentaci moderního umění, designu, architektury, filmu a fotografie.

Modern in the Making: MoMA and the Modern Experiment 1929–1949

Publikace Modern in the Making: MoMA and the Modern Experiment 1929–1949 představuje první dvě desetiletí existence jednoho z nejvlivnějších muzeí moderního umění na světě, Museum of Modern Art sídlícího na newyorském Manhattenu. Soukromé muzeum bylo založeno v roce 1929 manželkou Johna D. Rockefellera, Jr. a jejími dvěma přítelkyněmi a již záhy po otevření se stalo průkopníkem v oblasti sbírání, prezentace a výzkumu moderního výtvarného umění, stejně jako forem, které se v té době jen začaly rozvíjet jako svébytná a doceňovaná odvětví umění, jako film, fotografie nebo užité umění a design. Celkem 14 esejí se věnuje vztahu moderního umění ze sbírek MoMA a dobové politické a společenské situace, vývoji pohledu na moderní umění v meziválečných Spojených státech nebo prezentaci rychle se rozvíjející americké konzumní společnosti v galerijní instituci.

PORTER, Austin; ZALMAN, Sandra. Modern in the Making: MoMA and the Modern Experiment 1929–1949. London, New York: Bloomsbury, 2022.

Publikace je k dispozici v knihovně Centra pro prezentaci kulturního dědictví.