Publikováno: 8. 8. 2023

Technické klenoty, Architektura 58–89

Česká televize připravuje dva osmidílné dokumentární seriály věnující se průmyslovému dědictví a architektuře druhé poloviny 20. století.

ceskatelevize.cz

V následujících dvou letech se na obrazovkách České televize objeví dva osmidílné dokumentační cykly věnující se historickým průmyslovým objektům, které u návštěvníků zaznamenávají čím dál větší oblibu. Kromě vítkovských železáren to jsou i dopravní stavby, mosty, tunely, železniční tratě či pozoruhodné stopy zaniklých komunikací; ty diváci prostřednictvím televizní obrazovky navštíví v rámci cyklu Technické klenoty. Každý z osmi dílů nahlédne do jednoho odvětví technických staveb, ať už půjde o hornictví, vodní hospodářství, nebo vojenská opevnění, v rámci něhož pak představí tři památky, které jsou reprezentativní pro vývoj v daném odvětví nebo jsou vhodné pro ilustraci specifických technických funkcí.

Druhý osmidílný dokumentární seriál vzniká v režii Jana Zajíčka a vychází ze stejnojmenné obsáhlé dvoudílné publikace autora a editora Vladimira 518 Architektura 58–89, knihy, jež byla letos nominovaná za nakladatelský čin v soutěži Magnesia litera. Ve stejnojmenném televizním cyklu se objeví například Pavilon Expo 58, Plavecký stadion v Podolí, budova bývalého Federálního shromáždění, Nová scéna Národního divadla, Žižkovský televizní vysílač nebo televizní vysílač a horský hotel Ještěd. O jejich koncepci, vzorech, inspiraci, vývoji materiálů, požadavcích režimu, architektuře jako umění nebo technologické disciplíně budou hovořit architekti a historici architektury.

Zdroj: propamatky.info