Publikováno: 18. 6. 2020

Ochutnejte muzeum!

Může být jídlo součástí návštěvy muzea i jinak než jen v muzejní kavárně?

@museumnext.com

Trendem výstav a expozic se v posledních letech stává zapojení i jiných smyslů, než tomu bývalo u tradiční návštěvy muzea. Již běžně je možné setkat se s dotykovými prvky nebo možností poslechu audio nahrávek, výjimkou nejsou ani interaktivní prvky pracující s vůněmi. Poslední se smyslů, chuť, ale z praktických důvodů zůstává zejména doménou muzejní kavárny nebo restaurace.

Portál MuseumNext přináší několik inspirativních muzejních projektů, kterých tvůrci se rozhodli využít konzumaci jídla jako jejich integrální součást. Velkému zájmu médií se těšila zejména environmentálně orientovaná výstava britského V&A pod názvem Food Bigger than the Plate, která provedla návštěvníka celým cyklem potravin, od vzniku a sběru primárních surovin, přes jejich zpracování, konzumaci, až po udržitelné nakládání s bio odpadem. Londýnská galerie Tate Modern zas jako součást instalace výstavy islandského umělce Olafura Eliassona nabízela jím vytvořené tematické menu. A v snaze přiblížit jídlo vyobrazeno na klasických malbách madridské Museo Thyssen Bornmeisza nechalo vytvořit jeho skutečnou verzi, kterou mohly návštěvníci ochutnat a ponořit se tak i dalším smyslem do vystavěných uměleckých díl.

Celý článek zde.

Zdroj: museumnext.com/article/plating-the-museum/


Publikováno: 11. 3. 2022

Chuť a jídlo v muzeích

Muzea jídel a potravin často vyvolávají dojem, že jsou pouze marketingovou atrakcí výrobců potravin, případně turistických center metropolí. Současně je ale využití pokrmů, nápojů, resp. chuti, v muzeích příležitostí k rozšíření smyslového prožitku, a tím i novou možností pro sdílení zkušeností.