Až 53 % potravinového odpadu v Evropské unii mají na svědomí domácnosti. Výstavní projekt Zachraň jídlo! v pražské Galerii Atrium Žižkov ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou, a to přístupnou a interaktivní formou. Návštěvník se zde dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak mnohdy neekologicky cestují a jak se tyto skutečnosti podepisují na podobě současného světa. Zjistí také více o potravinovém odpadu a o možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin.
Autory výstavního projektu jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka ve spolupráci s organizací Zachraň jídlo. Fakta jsou ve výstavě podávány interaktivní a přístupnou formou vhodnou pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci do výstavy zasahují, doplňují ji a obohacují její poselství o vlastní zkušenosti. Výstava je doplněná uměleckými díly legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petra Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.
Součástí výstavy je i doprovodní program, který zahrnuje workshopy vaření a recyklace potravin nebo diskuze s umělci věnujícími se ekologickým tématům.
Partnerem projektu je organizace Zachraň jídlo. Ta od roku 2013 učí české domácnosti využívat jídlo do posledního kousku prostřednictvím osvětových kampaní a happeningů.
Více informací zde.
Zdroj: atriumzizkov.cz