Publikováno: 1. 9. 2021

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!

Výstavní projekt instalován v Galerii Atrium na Žižkově ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou.

@atriumzizkov.cz

Až 53 % potravinového odpadu v Evropské unii mají na svědomí domácnosti. Výstavní projekt Zachraň jídlo! v pražské Galerii Atrium Žižkov ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou, a to přístupnou a interaktivní formou. Návštěvník se zde dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak mnohdy neekologicky cestují a jak se tyto skutečnosti podepisují na podobě současného světa. Zjistí také více o potravinovém odpadu a o možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin.

Autory výstavního projektu jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka ve spolupráci s organizací Zachraň jídlo. Fakta jsou ve výstavě podávány interaktivní a přístupnou formou vhodnou pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci do výstavy zasahují, doplňují ji a obohacují její poselství o vlastní zkušenosti. Výstava je doplněná uměleckými díly legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petra Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

Součástí výstavy je i doprovodní program, který zahrnuje workshopy vaření a recyklace potravin nebo diskuze s umělci věnujícími se ekologickým tématům.

Partnerem projektu je organizace Zachraň jídlo. Ta od roku 2013 učí české domácnosti využívat jídlo do posledního kousku prostřednictvím osvětových kampaní a happeningů. 

Více informací zde.

Zdroj: atriumzizkov.cz


Publikováno: 11. 3. 2022

Chuť a jídlo v muzeích

Muzea jídel a potravin často vyvolávají dojem, že jsou pouze marketingovou atrakcí výrobců potravin, případně turistických center metropolí. Současně je ale využití pokrmů, nápojů, resp. chuti, v muzeích příležitostí k rozšíření smyslového prožitku, a tím i novou možností pro sdílení zkušeností.