AKCE: 11.11.2013, 0:00

Odborný seminář Politická kultura v českých zemích a v Československu 1848–1948,

11. až 12. listopadu 2013
Odborný seminář Politická kultura v českých zemích a v Československu 1848–1948,
Datum konání: 11.11.2013, 0:00
Místo konání: Vila Lanna, Praha

Politická kultura v českých zemích a v Československu 1848–1948 (odborný seminář)

Výzkum politické kultury patří již řadu desetiletí mezi klíčová témata politických a sociálních věd. Původně ryze politologické téma, které usilovalo o vědeckou interpretaci zlomových procesů a trendů soudobých dějin (nástup fašismu, komunismu, formování rozvojového světa aj.) a hledání receptů k řešení aktuálních politických problémů a krizí, se časem stalo inspirativním badatelským konceptem i pro historiografii. Aplikace teorie politické kultury na historickou matérii sice narážela a naráží na četná úskalí, přesto však stále zůstává atraktivní výzvou k jejímu uplatňování. Použití metodologických přístupů a konceptů politických a sociálních věd na politická témata ze vzdálenější minulosti proto pro řadu historiků představuje výzvu, jejíž naplňování může ideálním způsobem odrážet často zmiňovanou potřebu interdisciplinarity v oblasti humanitních a společenských věd.

Ústav českých dějin FF UK a Masarykův ústav a Archiv AV ČR se dlouhodobě věnují výzkumu moderních politických dějin na našem území a ve středoevropském kontextu. Současně cítí potřebu naplňování a rozšiřování tohoto výzkumu i novými úhly pohledu, než které skýtá klasická historiografie. Z tohoto důvodu nabízíme historikům, politologům, sociologům aj. účast na odborném semináři, který by představil konkrétní příklady interpretace politických témat českých moderních dějin a zároveň se zabýval možnostmi aplikace teorie politické kultury. Jako vhodné – a nikoliv jediné – tématické okruhy se nám jeví:

  1. Problémy aplikace metodologie politických věd na české moderní dějiny
  2. Politická/é kultura/y v českých zemích a Československu 1848–1948: zdroje, podoby, interpretace
  3. Kořeny a podoby české moderní parlamentní kultury
  4. Vývoj volebního chování, rozhodování a volební kultury v českých zemích a Československu 1848–1948
  5. Kulturní specifika českého politického stranictví a systému politických stran v moderních dějinách

Informace pro zájemce:

  • Seminář se koná ve dnech 11. a 12. listopadu v Praze (Vila Lanna).
  • Délku příspěvků předpokládáme v rozsahu max. 20 minut.
  • Příspěvky, které uspějí v recenzním řízení, budou publikovány v recenzovaném časopise Historie – otázky – problémy (vydává Ústav českých dějin FF UK).
  • Návrhy témat příspěvků prosím zašlete do 30. června na adresu: velek.lubos@volny.cz