AKCE: 21.9.2017, 8:30 – 23.9.2017, 20:00

Mezinárodní konference ICOMOS/IFLA (21.-23.9.2017)

Zahradní dědictví (obnova – péče – prezentace)

Po 20 letech se do Prahy a Kroměříže vrací mezinárodní konference o zahradním dědictví. Akci organizuje Mezinárodní rada pro památky a sídla ICOMOS spolu s Mezinárodní federací krajinných architektů IFLA a uskuteční se 21. až 23. září 2017.

Mezinárodní konference ICOMOS/IFLA (21.-23.9.2017)
Datum konání: 21.9.2017, 8:30 – 23.9.2017, 20:00
Místo konání: Praha, České muzeum hudby; Kroměříž, Arcibiskupský zámek

Od doby konání poslední tematické konference došlo k úspěšné obnově řady historických a cenných zahrad. Současně však řada hodnotných areálů památek zahradního umění na důslednou obnovu teprve čeká. Zejména z tohoto důvodu jsou pozváni zahradní a krajinářští architekti, profesionálové v oboru, ale i všichni ostatní se zájmem o historii a současnost zahrad a parků k odborné diskuzi. 21 vystupujících odborníků z 12 světových zemí se účastní vzájemného sdílení osvědčených postupů v péči o zahrady a jejich prezentaci. Představeny budou i nejnovější poznatky v oboru zahradní archeologie, historických dokumentů a dalších zdrojů poznání. České pořadatelství institucionálně zaštiťuje Národní památkový ústav a Ministerstvo kultury.

Pražská část programu odehrávající se v Českém muzeu hudby je připravena s důrazem na tři stěžejní témata související s historickými zahradami a parky, jejich budoucností a zejména potenciálem jejich adekvátního uchování, ale také využití a prezentace moderní formou. Hlavním řečníkem této sekce bude odborník z Velké Británie David Jacques. Následovat bude část moderovaná Monicou Luengo, expertkou ze Španělska, s tématem obnovy a následné péče. Své slovo dostane i sekce okrasných zahrad s důrazem na vegetaci, její historii, výzkum a následné využití, kde bude hlavním řečníkem Jochen Martz ze Spolkové republiky Německo.

Kromě toho bude možné navštívit Ledeburskou, Valdštejnskou, Vrtbovskou nebo Vratislavskou zahradu. Druhá část konference se odehraje v Kroměříži, teoretická část převážně v Arcibiskupském zámku a bude zaměřena obecně na interpretaci a prezentaci zahrad. Hlavními přednášejícími této části bude belgický expert Herman van der Bossche a Emanuela Borio z Itálie.

Neoddělitelnou součástí se stanou komentované prohlídky Květné zahrady a Podzámeckých zahrad nebo představení místního Metodického centra zahradní kultury Národního památkového ústavu. Program konference umožní nejen sdílení zkušeností, ale představí i přední díla zahradního dědictví v Čechách a na Moravě.

 

Zdroj: http://omniumos.cz/cz/kalendar-akci-detail/312