Publikováno: 19. 1. 2017

Učitelé na cestách v 18. až 20. století. Ku poctě Josefa Wünsche středoškolského profesora a objevitele pramenů Tigridu (25-27.4.2017)

5. mezioborové sympozium pořádají Památník národního písemnictví, Katedra dějin a didaktiky dějepisu, Katedra hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského,Západočeské muzeum v Plzni a Katedra pedagogiky a psychologie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Učitelé na cestách v 18. až 20. století. Ku poctě Josefa Wünsche středoškolského profesora a objevitele pramenů Tigridu (25-27.4.2017)

Dnes již tradiční sympozium k dějinám vzdělanosti a vzdělávání je především výzvou k mezioborovým přesahům, vítány jsou příspěvky nejen historické, ale také muzikologické, literárně vědné či oborově didaktické.

Cílem sympozia je nejen poukázat na propojení historických událostí a jejich geografické konkretizace, ale také upozornit na osobnosti vzdělavatelů, kteří přinášeli svými cestami za hranice města, země, regionu či kontinentu nová poznání. Současně organizátoři chtějí akcentovat téma životních cest, jako jsou profesní růst či stěhování kvůli zaměstnání. Oborově didaktické otázky se zaměří na možnosti, jak podporovat zájem žáků a studentů o ochranu místního i světového kulturního dědictví, stejně jako pochopení historických, přírodních či sociálních specifik konkrétních regionů.

 

Tematické okruhy naleznete ZDE.

Místo konání a základní program:

25. 4. – výstava – Západočeské muzeum, Kopeckého sady 2, Plzeň

26. 4. – 1. den sympozia – sál Boženy Němcové, Strahovské nádvoří 1, Praha 1

26. 4. – doprovodný večerní koncert – České muzeum hudby, Karmelitská 2, Praha 1

27. 4. – 2. den sympozia – Národní pedagogické muzeum a knihovna Jana Amose Komenského, Valdštejnská 20, Praha 1

 

 

 

(Zdroj: http://www.npmk.cz/konference-a-seminare; http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ucitele-na-cestach-v-18-az-20-stoleti-k-pocte-josefa-wunsche/)