Publikováno: 1. 7. 2020

Zdravé stravování v programech muzejní edukace

Jak zařadit témata racionálního stravování nebo plýtvání potravinami do programů muzejní edukace?

@childrensmuseums.blog

Témata racionálního stravování, zdravého životního stylu nebo udržitelnosti v oblasti potravin jsou považovány odborníky i veřejností za nezbytnou součást vzdělání a výchovy dětí všech věkových skupin. Kromě omezeného prostoru ve školní výuce, třeba v rámci předmětu Výchova ke zdraví, je táto oblast poněkud mimo pozornost mimoškolních aktivit nebo programů určených dětem.

Portál americké Asociace dětských muzeí The Run Around přináší řadu inspirativních příkladů na muzejní a galerijní programy pro školy nebo individuální dětské návštěvníky, pořádané v institucích v USA. Tyto programy mají za cíl nejen vysvětlit teoretické poznatky v oblasti jídla, jeho nutričních hodnot, původu nebo nakládání s obaly, ale také umožnit dětem zkusit si přípravu pokrmů nebo ochutnat netradiční jídla přímo v muzeu. 

Celý článek zde.

Asociace dětských muzeí také nabízí volně ke stažení sborník případových studií programů muzejní edukace na téma zdraví z roku 2010. 

Publikace Healthy Kids - Healthy Museums (Association of Children's Museums, 2010).

Zdroj: childrensmuseums.blog