Publikováno: 4. 1. 2022

Nová muzea roku 2022

Mezi galerijní a muzejní instituce, které se otevřou návštěvníkům v letošním roce, patří pražská Kunsthalle, norské Nasjonalmuseet, Velké egyptské muzeum u Gíze nebo Palace Museum v Hong Kongu.

@kunsthallepraha.org

V roce 2022 se návštěvníci mohou těšit na znovuotevření zrekonstruovaných paměťových institucí (např. Musée de Cluny v Paříži, Armádní muzeum Žižkov v Praze) stejně jako na otevření zcela nových muzeí, galerií a památníků:

 

  • Kunsthalle Praha (plánované otevření: 22. 2. 2022)

Na místě bývalé Zengerovy transformační stanice by se letos měla otevřít Kunsthalle Praha, nestátní a nezisková platforma, založena nadací The Pudil Family Foundation. Tři rozsáhlé galerijní prostory nabídnou krátkodobé výstavy současného a moderního umění.

  • Památník tří odbojů v Lešanech (plánované otevření: 26. 8. 2022)

Realizace památníku představuje vyvrcholení snahy spolku Mašínův statek – památník tří odbojů uctít a uchovat památku generálmajora Josefa Mašína a jeho rodiny. Rodný dům Josefa Mašína v Lešanech získala jeho dcera v roce 2018, od té doby se uvažuje o jeho přeměně v památník.

  • Nasjonalmuseet v Oslu (plánované otevření: 11. 6. 2022)

Nové Národní muzeum, jež nabídne na 5000 sbírkových předmětů staršího i moderního umění napříč uměleckými obory, bude největším muzeum umění v severských zemích. Zavazuje se zpřístupnit sbírky všem návštěvníkům, inspirovat je a reflektovat současné společenské výzvy a potřeby, včetně udržitelnosti.  

  • Velké egyptské muzeum v Gíze (plánované otevření: listopad 2022)

Stálé expozice nového muzea jsou řazeny chronologicky a obsáhnou 7000 let egyptské historie. Návštěvník se bude moci těšit na největší soubornou sbírku egyptských artefaktů, včetně 3500 předmětů z hrobky faraona Tutanchamona.

  • Palace Museum v Hong Kongu (plánované otevření: červenec 2022)

Honkongské Palace Museum vystaví ve svých prostorech doklady bohaté čínské kultury a civilizace. Pět galerií vyčlenilo pro dlouhodobé tematické výstavy prezentující výjimečné sbírkové předměty z oblasti malby, kaligrafie či vzácných knih. Další dvě galerie budou věnovány speciálním mezinárodním výstavám a projektům. Ohlášení stavby Palace Muzea (prosinec 2016) vyvolalo mezi lidmi kontroverzi, neboť mu nepředházela žádná veřejná diskuze.

Další informace o vybraných muzeích naleznete v článku Barbory Komarové na Artalk.