Publikováno: 17. 3. 2021

Jak voní umění?

Výstava nizozemského muzea zprostředkuje nejen umění 17. století, ale také jeho vůně.

@artnet.com

Muzeum Mauritshuis v nizozemském Haagu nabízí netradiční umělecký zážitek ve své výstavě Smell the Art: Fleeting – Scents in Colour. Vedle vystavěných díl klasických představitelů nizozemského výtvarného umění 17. století má návštěvník možnost ucítit vůni, která pravděpodobně provázela vyobrazené výjevy. Rybí trh, prostředek na bělení plátna, parfémy majetných měšťanů nebo vůně samotného interiéru muzea před jeho vyhořením o století později - cílem jejich rekonstrukce bylo zapojit do prožitku z výstavy i ten nejmíň tradční se smyslů, se kterými pracuje umění.

Muzeum bere v potaz i dobu nepříliš příznivou cestování a návštěvě kulturních institucí a nabízí set čtyř vůní vytvořených speciálně pro výstavu k zakoupení v muzejním e-shopu. Zájemci z celého světa si tak mohou vychutnat tento aspekt výstavy i během prohlídky její virtuální verze.

Výstava Smell the Art je dalším z řady netradičních výstavních projektů Mauritshuis, které pracují s využitím smyslů. Výstava Slow Food: Still Lifes of the Golden Age v roce 2017 umožnila návštěvníkům ochutnat jídlo vyobrazeno na zátiších z dílen nizozemských a vlámských malířů 17. století.

Celý článek zde.

Více o výstavě zde.

Zdroj: news.artnet.com


Publikováno: 11. 3. 2022

Chuť a jídlo v muzeích

Muzea jídel a potravin často vyvolávají dojem, že jsou pouze marketingovou atrakcí výrobců potravin, případně turistických center metropolí. Současně je ale využití pokrmů, nápojů, resp. chuti, v muzeích příležitostí k rozšíření smyslového prožitku, a tím i novou možností pro sdílení zkušeností.